یزدفردا "دکتر محمد رضا آیت اللهی:در هفته های قبل در ارتباط با تاثیرات منفی نمایشگر رایانه بر چشم مطالبی را به محضرمبارکتان تقدیم داشتم و در این هفته عوارض عضلانی اسکلتی نشستن مداوم بر پشت میز و کار با رایانه را به اختصار توضیح خواهم داد. باشد که به پیشگاه اربابان فضل و صاحبان سخن مقبول افتد.
بررسیها نشان می دهد بیش از سی درصد مردم حدود ده ساعت در شبانه روز را به صورت نشسته سپری می کنند و حتی برای غذا خوردن نیز از پشت میز کار خود جدا نمی شوند. سردرد، کمر درد،مچ درد و شانه درد همراه با درد انگشتان پس از ساعات متمادی کار پشت میز رایانه بوجود می آید. وقتی پشت میز نشسته ایم و بدن به سمت جلو خم می شود شانه ها و عضلات گردن باید وزن سر را تحمل کند و از طرفی خم شدن باعث افزایش فشار بر روی دیسک های بین مهره ای خواهد شد که منجر به کاهش خونرسانی، کاهش قابلیت انعطاف ستون فقرات و ساییدگی مهره ای می گردد. پس قرار گرفتن نامناسب روی صندلی و میز منجر به درد های پشت و گردن است و علاوه بر کاهش کیفیت کار کاربران باعث عوارض ماندگار به ستون فقرات است.
واما باید چه کرد:
برای جلوگیری از عوارض پشت میز نشینی باید از نظر پزشکی ملاحظات ارگونومیک لحاظ گردد و ارتفاع صندلی از سطح زمین باید حدود ۴۰تا ۵۰سانتی متر باشد به طوری که سطح نشیمن گاه آن ابعادی به اندازه ۴۰* ۴۸ سانتی مترداشته باشد ضخامت تشک صندلی نیز باید ۵سانتی متر باشد ورویه آن قابلیت تبخیر و تنفس داشته باشد و در بحث زاویه پشتی تشک باید حدود ۱۱۰ درجه و عرض پشتی صندلی باید ۳۰سانتی متر و ارتفاع ۵۰سانتی متر باشد. به هر حال صندلی باید در قسمت گودی کمر حالت توپر داشته و بتواند گودی کمر را پوشش دهد.
صندلی باید دسته دار باشد به گونه ای که دسته صندلی با میز در یک سطح قرار گیرد زیرا حسن قضیه در آنست که هنگام کار مچ دست و ساعد به عنوان تکیه گاه از دسته صندلی بهره خواهد برد.
صندلی باید چرخدار باشد وبهتر است از ۵ چرخ کمتر نباشد تا هنگام نیاز به چرخش فقط گردن و ستون فقرات را نچرخانیم بلکه از چرخش کل بدن به همراه صندلی چرخدار استفاده کنیم ودر صورت نیاز صندلی باید به گونه ای باشد که هنگام نشستن روی آن ده درجه به عقب و جلو قابلیت انعطاف نیز داشته باشد.
میز کارنیز باید مانند صندلی قابلیت تنظیم ارتفاع داشته باشد به گونه ای که موس و صفحه کلید روی میز با دستی که از دسته صندلی به عنوان تکیه گاه استفاده می کند همراه باشد و بهتر است در مواردی که بتوان از صفحه کلید های میانبر استفاده کرد از موس استفاده نکنیم.
افرادی به علل دیگر دچار کمر درد هستند باید بیشتر از سایر افراد از خود مراقبت به عمل بیاورند. زیرا نشستن طولانی مدت کمر درد آنان تشدید خواهد نمود. نکته دیگر آنست که هنگام بلند کردن اشیاء از روی زمین نباید خم شد و آن را از روی زمین برداشت ،بلکه باید به حالت دو زانو روی زمین بنشینیم و آن را برداشته و بلند شویم .
بهترین و موثر ترین درمان کمر درد عبارتند از استراحت و مخصوصاً در کمر درد های شدید نیاز به استراحت مطلق است.
استراحت مطلق طبق تعریف عبارتند از خوابیدن بر روی یک سطح سفت نه یک سطح مواج مانند تشکهای قطور و فنردار، این استراحت باید روزها ادامه یابد و فرد به جز موارد ضروری باید در سایر زمانها روی همان سطح مذکور دراز بکشد و استراحت کند. استفاده از دارو های مسکن و ضد التهاب نیز تا اندازه ای به روند بهبودی کمک می کند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 16,ژانویه,2025